Urban Fashion Studio Majski Cvet

Urban Fashion Studio Majski Cvet e frizernica koja nudi najdobri uslugi za vasata kosa! Potstrizuvanje, satiranja....nadgradbi na kosi...se sto posakuva eden tinedjer i tinedjerka za svojata kosa ! Najdobar izbor za polumaturantite e ovaa frizernica! Cenite se povolni i odgovaraat za site! Se naodja na gratskiot pazar na kat vo Tetovo!
URBAN FASHION STUDIO MAJSKI CVET!!!

Friday, April 27, 2007

Откриен гробот на Мона Лиза


Жената позади најпознатата слика на Леонардо да Винчи можеби е закопана во срцето на Фиренца: „Мистеријата со идентитетот на Мона Лиза е завршена. Моите истражувања покажуваат дека таа навистина постоела.“ - вели историчарот Џозепе Паланти.

Авторот на две книга за Мона Лиза, Паланти, ја идентификувал како Лиза Џерардини, сопруга на еден од најбогатите трговци со свила во Фиренца - Франческо дел Ѓакондо.

„La Gioconda“ ги интересираше вљубениците во уметноста да дознаат нешто повеќе за оваа слика уште од нејзиното креирање во 1506 година. Според многу теории, најверојатно богатиот трговец му платил на Леонардо да ја наслика втората бременост на неговата жена, кога таа имала 24 години.

Новооткриените документи покажуваат дека таткото на Леонардо, сер Пиеро да Винчи и семејството на Лиза биле комшии и живееле неколку метри еден од друг.

Според истражувањата на Паланти, Лиза се омажила за Франческо во 1495, кога имала 16 години. Двојката имала 5 деца: Пиеро, Андреа, Џакондо, Камила и Мариета.

Според „книгата на мртвите“ која Паланти ја пронашол во црковните архиви, Лиза умрела на 15 Јули 1542 на 63 годишна возраст, 4 години по смртта на својот сопруг.

Паланти се надева дека со модерната технологија ќе може да го реконструира нејзиното лице и да види дали тоа се совпаѓа со портретот на Леонардо.

No comments: